Το Ηράκλειο στις αρχές του 20ου αιώνα! Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από 19 σπάνιες φωτογραφίες!

Ανάμεσα στις αμέτρητες φωτογραφίες που όλοι μας συναντάμε καθημερινά, υπάρχουν κάποιες που σε «ταξιδεύουν» στον χρόνο και παρουσιάζουν μια μακρινή εποχή που είναι πια ιστορική ανάμνηση. Όπως για παράδειγμα 19 «αποτυπώσεις» της πόλης του Ηρακλείου κατά το τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, οι οποίες παρά την μεγάλη χρονολογική διαφορά με το σήμερα, με προσεκτική ματιά μας θυμίζουν σημεία και δρόμους της πόλης.

Οι παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζουν ένα Ηράκλειο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τη σημερινή του όψη. Τότε που συνυπήρχαν ακόμη οι χριστιανοί με τους μουσουλμάνους, η Κρήνη του Μοροζίνι είχε γύρω γύρω λάσπες, στην Πλατειά Στράτα (σημερινή Καλοκαιρινού) το εμπόριο ανθούσε και στο λιμάνι οι σταφίδες και τα χαρούπια ετοιμάζονταν για το μακρύ δρόμο της εξαγωγής σε ξένες χώρες…

heraklion-old-photos-06Οι Κισλάδες (στρατώνες) από την πίσω πλευρά όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Δασκαλογιάννη.

heraklion-old-photos-12Ενετικό λιμάνι. Πίσω αριστερά διακρίνεται τμήμα του παλιού τελωνείου και τα υπολείμματα των τειχών που πλαισίωναν την πύλη του Μόλου.

heraklion-old-photos-11Πλατεία Καλλεργών. Αριστερά φαίνονται οι δόμοι από την κατεδάφιση του ορόφου της Loggia και στο βάθος η βορειοανατολική πλευρά του δουκικού ανακτόρου.

heraklion-old-photos-10Η βόρεια πλευρά της λεωφόρου Καλοκαιρινού λίγο πριν φτάσουμε στην οδό Ίδης.

heraklion-old-photos-09

heraklion-old-photos-08Λεωφόρος Καλοκαιρινού ανεβαίνοντας προς το Μείντάνι.

heraklion-old-photos-02Τουρκοκρητικές με μαντήλα στη συμβολή της οδού 1866 και της πλατείας Κορνάρου. Διακρίνεται ο τρούλος του Αγίου Ονουφρίου.

heraklion-old-photos-03Άποψη του Ηρακλείου, πιθανότατα από τον λόφο της Βίγλας. Στο βάθος διακρίνονται: ο ναός του Σωτήρος ως τέμενος Βαλιδέ με τον μιναρέ του, δεξιότερα ο μικρός μιναρές του Αραστά, ο Άγιος Μηνάς και η Αγία Αικατερίνη ως τέμενος Ζουλφικάρ με τον μιναρέ του

heraklion-old-photos-05Η κρήνη Μοροζίνη και τα υπολείμματα του δουκικού ανακτόρου.

heraklion-old-photos-13Διακρίνεται το παλαιο ενετικό τείχος με το ξενοδοχείο Λόντον, εξωπυργος που γκρεμίστηκε για να χτιστεί το κτίριο της Βικελαίας και καταμεσής τα παραγκομάγαζα στη σημερινή πλατεία Νικηφ. Φωκά (Μεϊντάνι), που κατεδαφίστηκαν το 1914 μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί από το 1903.

heraklion-old-photos-19H σημερινή αγορά οδός 1866.

heraklion-old-photos-18

heraklion-old-photos-17Η αρχή από πλατεία Κορνάρου προς 1866.

heraklion-old-photos-16

heraklion-old-photos-15Πίσω φαίνεται η στέγη και ο μιναρές του Αραστά και ο τρούλος της κρήνης Ρεϊσούλ Κιουτάπ που βρισκόταν περίπου στη συμβολή των οδών Ίδης και 1821 στο Μεϊντάνι.

heraklion-old-photos-14πλατεία Καλλεργών. Δεξιά τα παραγκομάγαζα στην βορειοανατολική πλευρά του δουκικού ανακτόρου. Στο βάθος η κρήνη Μοροζίνη.

heraklion-old-photos-01Η πλατεία μπροστά στη Χανιώπορτα (πύλη Παντοκράτορα), η αρχή της λεωφ. Καλοκαιρινού, η οθωμανική κρήνη Καλοψούζ και αριστερά το χαμάμ που σώζεται και σήμερα ερειπωμένο.

heraklion-old-photos-07Λεωφόρος Καλοκαιρινού στο ύψος περίπου της συνοικίας Γενί τζαμί («Ανωγειανό σχολείο»), στη συμβολή της με την οδό Σάθα.

 

Πηγή: Προσωπικό αρχείο Ελένης Σημαντήρη / www.alexiptoto.com, daynight.com.gr